Diş Sağlığı ve Estetiğinde İmplant Tedavisi
İmplantın en önemli rollerinden biri, doğal diş köküne benzer yapısıyla, çene kemiğinde zamanla oluşabilecek kemik erimesinin önüne geçmesidir. İmplant diş, tıpkı doğal diş gibi çiğneme ve konuşma işlevlerini yerine getirirken, aynı doğal süreci çene kemiğinde de sürdürerek, yapısının bozulmamasını sağlar.
Eksik dişler sadece fiziksel bir sorun değildir elbette. Görüntüde oluşan değişim estetik kaygıları ve psikolojik sorunları da beraberinde getirir. Ağzında eksik dişi olan pek çok hasta rahatça gülmekten çekinirken, bazıları konuşurken bile oluşan estetik kaygılardan muzdariptir. Eksik dişlerin sayısı çoğaldıkça, konuşmada oluşan bazı bozukluklar ve çiğneme fonksiyonunun doğru yerine getirilememesinin yol açtığı kilo ve sindirim sorunları ise, eksik dişlerin diğer bazı olumsuz etkileridir.
Kimler İmplant Yaptırabilir?
Hastaların pek çoğu bu soruyu sorarken, pek çok hasta da yanlış bilgilerden dolayı tedavinin zorluklarından korkarak tedaviyi ertelemektedir. İmplant yapılacak hastanın öncelikle yeterli kemik seviyesine sahip olmadığı tespit edilir. Yoğun sigara, alkol gibi alışkanlıkları ve ciddi sağlık sorunları olayan tüm hastalara rahatlıkla implant uygulanabilir. Günümüzde gelişen teknolojinin diş hekimliği alanına etkileri sayesinde, diş çekimi kadar kolay bir işlem olan implant 15-30 dakika gibi kısa bir sürede uygulanır. Teşhis ve tedavinin profesyonel şartlarda değerlendirildiği uygulamalarda %99 başarı gösteren tedavi, uzun vadeli ve sağlıklı bir çözümdür.
İmplant Yaptırmaya Karar Verdikten Sonra
İmplant yaptırmaya karar veren kişiler, tedavi aşamalarını merak ederken, bazıları bu aşamaları uzun ve zorlu olarak düşünüyor olabilir. Fakat oldukça kolay ilerleyen süreç şu şekilde işler:
- Elbette süreç, öncelikle hekiminizin muayenesi sonucunda implant kararı alınmasıyla başlar.
- Ardından panoramoik vegereken durumlarda tomografiyle görüntüleme yapılır.
- Röntgen sonucunda dişlerin durumu ve kemik seviyesi belirlenmiş olur.
- Yeterli kemik seviyesinin olmadığı durumlarda kemik grefti uygulanır.
- Böylece ilk görüşmede teşhis ve tedavi belirlenir.
- Diş hekiminizi ziyaret edeceğiniz ikinci görüşmede ise, implant uygulaması yapılır.
- Toplam 15-30 dakika süren uygulamanın ardından, doktorunuz size 1-2 gün süreyle kullanmanız için ağrı kesici ilaç önerebilir.
- İmplantın çene kemiğine tam yerleşmesi için gerene 2-3 aylık bekleme süresinde geçici dişler takılır.
- Sürenin sonunda takılacak protez ile implant tevasi tamamlanır.
Sağlıkla gülümsemek, yemek yerken, konuşurken zorlanmamak, diş eksiklerinin psikolojik baskını önlemek için özellikle tercih edilen ve son derece başarılı sonuçlar veren implant tedavisi, görüntüde ve işlevsel açıdan kendi dişinizden farkı olmayan tek diş tedavisi biçimidir.